Aanvankelijk lezen zou je kunnen zien als een voorbereidende stap op het technisch lezen. De aandacht wordt bij technische lezen vooral gericht op het decoderen van woorden. Daaronder wordt verstaan dat kinderen leren om direct woorden te herkennen.
Een voorbeeld: De woorden 'sneeuw', 'leeuw' en 'schreeuw' eindigen alle op '-eeuw'. Wanneer kinderen dat door krijgen, zijn zij in staat om woorden sneller te herkennen. Doordat kinderen woorden direct herkennen, zal de leessnelheid worden vergroot.
Door middel van technisch lezen kunnen kinderen ook hun voordrachten (bijvoorbeeld hardop voorlezen) verbeteren. Daarbij moet er aandacht worden besteed aan het tempo en het volume van lezen en aan de zinsmelodie.
Het is een vrij moeilijke opgave voor u om uw kind te motiveren voor technisch lezen. Wanneer kinderen lezen, zijn zij vaak geboeid door het verhaal. Op dat moment vinden zij het zelf vaak minder belangrijk hoe snel zij hardop kunnen lezen.
Enkele tips:
Een extra voordeel: Wanneer uw kind in de klas moet voorlezen, kan hij / zij zich nog weleens bang voelen om woorden fout te lezen. De andere kinderen uit de klas hebben hetzelfde verhaal voor zich, dus uw kind kan zich in die situatie onzeker voelen. In de thuissituatie is het voor uw kind vaak makkelijker om hardop voor te lezen, omdat uw kind zich daar veiliger voelt. Complimenteer uw kind regelmatig en geef aan dat het niet erg is om fouten te maken.
Enkele tips over hoe u het best instructies kunt geven aan uw kind met betrekking tot technisch lezen:
Zorg voor leuke, aantrekkelijke leesboeken. Houdt hierbij rekening aan de leeftijdsgrens. Er staat op boeken vaak aangegeven voor welke lezers het bedoeld is. Anders kunt u er in de bibliotheek ook naar vragen.
Daarnaast vindt u op deze site ook leuke opdrachten, die het technisch lezen bevorderen.