Bij begrijpend lezen gaat het erom dat uw kind weet wat hij / zij leest. Het gaat om het begrijpen van een tekst. Uw kind kan na afloop vertellen waar het verhaal over ging, de inhoud. Uw kind leert te achterhalen wat de betekenis en bedoeling van woorden en zinnen is. Enkele vaardigheden op een rijtje:
Het is zeer belangrijk dat u aan uw kind laat zien waarvoor een tekst zo belangrijk is. Het is vooral erg leuk als uw kind ervaart dat een tekst zinvol is.
Bijvoorbeeld door uw kind een recept voor te laten lezen tijdens het bakken van een appeltaart. Wanneer u samen met uw kind een heerlijke appeltaart heeft gebakken, ziet uw kind wat het kan bereiken door een tekst goed te lezen. Deze succesfactoren zijn erg belangrijk om uw kind te stimuleren. Geef uw kind regelmatig complimentjes.
Ook zijn de teksten die u gebruikt erg belangrijk. De teksten moeten leuk en interessant zijn voor uw kind. Kies bijvoorbeeld een boek met veel plaatjes (dat is vooral belangrijk wanneer uw kind nog jong is). De plaatjes kunnen ondersteuning geven aan de tekst. Ook ziet een tekst met plaatjes er leuker uit. Een hele lap tekst zonder plaatjes kunnen er 'eindeloos' uitzien.
Laat uw kind ook opdrachten rondom een tekst uitvoeren. Dit kan op verschillende manieren:
Meer van dit soort activiteiten kunt u op de site vinden onder het kopje taalactiviteiten.
De belangrijkste tip die wij hierbij kunnen geven is dat uw kind zoveel mogelijk in aanraking moet komen met teksten in een functionele situatie. Daarmee wordt bedoeld dat het leuk en zinvol is om te leren in echte situaties.
Enkele voorbeelden:
U heeft in de bovenstaande tekst al kunnen lezen dat het materiaal zeer uiteenlopend kan zijn. In feite kan bijna alles gebruikt worden. Bedenk vooraf goed na over de activiteit en over wat u wilt bereiken met de activiteit.
Het is zeer leuk (en het kan op een makkelijke manier) om met uw kind aan het begrijpend lezen te werken. Op school leren kinderen vooral uit boeken begrijpend lezen. U heeft als ouder de mogelijkheid om hier veel creatiever mee om te gaan. U kunt het toepassen bij het spelen van een gezelschapsspel, maar ook wanneer u boodschappen gaat doen. Probeer gerust eens wat dingen uit. Vaak geldt de regel: Hoe meer afwisseling, hoe leuker kinderen het vinden.